Mobirise: Mobiele Website Bouwer

Mobirise is een offline website bouwen programma voor Mac an Win. De gratis software moet gedownload worden om gebruikt te worden.

Deze website bouwer, die je met slepen en neerzetten bedient, is ontworpen om kleine tot middelgrote websites, landingspagina’s, portfolio’s en andere soortgelijke websites te ondersteunen.

Het website bouwen programma wordt minimalistisch en gebruiksvriendelijk genoemd – ook voor leken – en het is helemaal gratis, zelfs voor commercieel gebruik.

Website bouwers hebben niet veel introductie nodig. Start-ups, ondernemers en kleine bedrijven gebruiken ze om hun online aanwezigheid een goede start te geven, en vaak willen ze dat zo eenvoudig en snel mogelijk bereiken. Het liefst doen ze het bovendien zonder ook maar een regeltje code aan te hoeven raken.

Laten we eens kijken of Mobirise aan die vereisten voldoet.

programma om website te bouwen

Beginnen

Je moet Mobirise downloaden en installeren om het te kunnen gebruiken. Je hoeft je niet aan te melden om te downloaden, wat betekent dat je geen informatie achter hoeft te laten. Het bestand is relatief klein, zodat de installatie razendsnel verloopt.

Het zip.-bestand pakte zich op mijn desktop binnen een paar seconden uit tot een gebruiksklare website bouwer. Indrukwekkend.

beste programma om website te bouwen

Pagina’s Creëren

De mogelijkheden voor paginacreatie zijn kenmerkend voor een platform als dit. Mobirise blijft in dit opzicht uiteraard trouw aan zijn focus op minimalisme.

Je begint met een algemene homepage, die je kunt aanpassen met een menu. Daarvoor gebruik je de oranje knop die je rechtsonder in het scherm ziet.

Er zijn nog geen sjablonen, maar die zullen binnenkort toegevoegd worden. Je kunt daarnaast kiezen uit verschillende paginablokken, die je met elkaar kunt combineren om een website van één pagina te bouwen.

Dankzij deze method blijven gebruikers binnen bepaalde grenzen bij het ontwerpen, terwijl ze wel genoeg ruimte hebben om bepaalde aanpassingen te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afbeeldingen, video’s, tekst, achtergrondkleuren, uitlijning van content, en nog allerlei andere opties.

Het is een mooi gulden midden: met deze aanpassingsopties zul je geen volledig unieke website kunnen bouwen, maar je hebt wel voldoende beweegruimte om je eigen stempel op het design te zetten.

Zoals eerder gezegd: deze strakke designgrenzen zullen gebruikers aansporen om iets te bouwen dat er goed uit ziet, zodat ze niet aan zichzelf over worden gelaten – iets dat best lastig is als je weinig ervaring hebt.

Met andere woorden, als je slecht bent in het ontwerpen van websites, is de methode van Mobirise voor jou ideaal.

De belangrijkste reden is dat de paginablokken van Mobirise zo goed zijn samengesteld. Je vindt er bijvoorbeeld ook full page sliders, informatieblokken, kaarten, formulieren, een prijstabel en nog veel meer.

Als je over een blok gaat, krijg je rechtsboven drie knoppen te zien: Sleep Blok, Verwijder Blok en Blokparameters.

De eerste optie maakt het mogelijk om het blok te verslepen ten opzichte van andere blokken, dus je ordent je website een beetje alsof hij uit legoblokjes bestaat. De verwijderknop spreekt voor zich.

Met de Blokparameters-knop kun je het blok zelf aanpassen. Verschillende soorten blokken hebben verschillende parameters waarmee je kunt werken.

Een navigatiemenu-blok kan bijvoorbeeld ‘sticky’ gemaakt worden, wat betekent dat het met de pagina meebeweegt als de bezoeker omlaag scrolt, zodat het altijd zichtbaar blijft.

Verdere aanpassingen kunnen uitgevoerd worden door simpelweg op paginaelementen te klikken – ook wel inline editing genoemd. Als je bijvoorbeeld op een ‘download’-knop klikt, kun je de kleur van de knop veranderen en de tekst aanpassen.

Om een nieuwe pagina aan de bestaande homepage toe te voegen, ga je naar het menu aan de linkerkant, ‘Pagina’s’, en klik je op ‘Nieuwe Pagina Creëren’. Andere opties maken het mogelijk om pagina’s te klonen, bestandnamen aan te passen, paginatitels in te stellen en metabeschrijvingen toe te voegen.

Ik wil ook de snelheid van Mobirise graag nog even noemen. Alle bovengenoemde instellingen – het herschikken van paginablokken en het aanpassen van elementen – zijn doodeenvoudig. Mobirise is ontzettend snel, precies zoals het hoort voor een website maker.

website bouwen software gratis

Multi-Site Management & Publicatie

Door in het menu aan de zijkant op ‘Sites’ en ‘Nieuwe Sites Creëren’ te klikken, kun je ook een heel nieuwe website toevoegen.

Mobirise geeft je in hetzelfde menu een lijst van alle websites die je hebt, zodat je snel tussen verschillende projecten kunt wisselen. Ideaal voor een ontwikkelaar met meerdere projecten.

De sitemanager-sectie maakt het ook mogelijk om een website te exporteren, een favicon toe te wijzen en een Google Analytics trackingcode toe te voegen.

Mobirise geeft je verschillende opties voor het publiceren van je website.

Je kunt dit via een lokale opslagschijf doen, of je kunt de site uploaden via FTP of Google Drive. Al deze opties werken prima en kunnen daarom goed gebruikt worden.

website bouwen gratis software

Apps & Extra’s

Mobirise heeft een aantal extra functies die de simpele website bouwer helemaal afmaken.

Allereerst kun je een preview van je website zien zoals hij er op desktop, tablet en smartphone uitziet. Zo weet je zeker dat al je pagina’s en piekfijn uitzien.

Natuurlijk kun je de preview ook in je webbrowser bekijken.

Verder kun je Mobirise-website importeren en exporteren, wat nuttig is als je je werk met iemand wilt delen of als je je site tussen twee verschillende accounts of apparaten wilt verschuiven.

Dan zijn er nog enkele extenties: Facebookreacties, Soundcloud, Code Editor, Google Analytics, Google Maps, Instagram, Disqusreacties en formulierbouwers.

eigen website bouwen software

Het Oordeel

Mobirise is een bijzonder eenvoudige websitebouwer, en omdat dat precies het doel van het programma is, ben ik er zeker fan van.

Het aanpassingsniveau is voor leken precies hoog genoeg. Er zijn grenzen aan de mogelijkheden, wat betekent dat je niet hoeft te verdwalen in uitgebreide menu’s. Wie wat ervarener is kan verdere aanpassingen maken door de Code Editor-uitbreidingen te gebruiken.

Verder ben ik onder de indruk van de kwaliteit van de blokken die je op hun plaats kunt slepen: ze vormen de basis van Mobirise, en ze zijn briljant ontworpen, zodat ze er stuk voor stuk bijzonder professioneel uitzien.

Er zijn meer dan genoeg uitbreidingen en paginablokken om mee te spelen. Een paar extra verschillende stijlen zullen precies genoeg keus creëren om ervoor te zorgen dat gebruikers niet steeds websites met precies dezelfde uitstraling bouwen.

Afgezien daarvan heeft Mobirise me helemaal overtuigd met zijn eenvoud en snelheid.

website bouwen programma gratis

Voordelen

 • Mobirise is ontzettend snel en eenvoudig om te downloaden en te installeren.
 • Lego-achtige paginablokken kunnen naar hun plaats gesleept worden, zodat websites er al snel geweldig uitzien.
 • Alle blokken zijn strak en professioneel ontworpen.
 • De anpassingsopties zijn prima en geven voldoende mogelijkheden. Met de optionele Code Editor-uitbreiding krijgen ervaren gebruikers de volledige controle.
 • Inline editing is perfect voor onervaren webdesigners – je hoeft alleen te klikken en een keuze te maken.
 • Je kunt de website uploaden via FTP, Google Drive of een lokale server.
 • Het is eenvoudig om meerdere sites te beheren.
 • Previews voor browser, tablet en smartphone zijn eenvoudig te bekijken.
 • Alles werkt snel en er zijn geen bugs. Mobirise is heel prettig om te gebruiken.
gratis programma website bouwen

Nadelen

 • Geen gehoste oplossing.
 • Er zijn niet veel uitbreidingen beschikbaar.
website bouwen software mac

Laatste Opmerkingen

Als een onervaren website bouwer me vraagt welke gratis websitebouwer ik hem aan zou raden, staat Mobirise hoog op mijn lijstje – zo sterk ben ik onder de indruk.

Ik verwachtte dat ik ergens wel een paar bugs zou vinden – een knop die niet reageerde, een paginaelement dat langzaam werkte… Ik ben echter niets tegengekomen. Mobirise is heerlijk in het gebruik.

Het enige probleem dat ik kan bedenken, is dat een onervaren webdesigner niet blij zal zijn als hij een hostingomgeving moet gaan zoeken voor zijn of haar website. Een gehoste oplossing zou waarschijnlijk vaak de voorkeur krijgen.

Als jij het echter geen probleem vindt om je eigen website te moeten hosten en uploaden, dan raad ik je zeker aan om Mobirise een kans te geven.

Daarnaast, het is een gratis platform dat je in minder dan een minuut installeert, het kan door iedereen gebruikt worden en het kan overal gehost worden. Wat kun je je als webdesigner nog meer wensen?